This website requires JavaScript.

Verksamheten

Information om verksamheten av Trygg i Vittsjö
Tryggbilen
© Claes Brauer

Verksamheten 2023

Trygg i Vittsjö har utfört patrullering 309 dagar 2023, i snitt 85% av årets dagar, möjligen mer, eftersom inte alla körningar är noterade i loggboken. Insatserna är jämt fördelade under året. Insatserna är jämt fördelade under året. Medeltal per månad är 25,8 dagar med spridning 24-28. Fin prestation av alla som upprätthållit bevakningen och även kört extraturer för att täcka upp tomma dagar. Vi kan vara stolta över resultatet men det indikerar dock att vi har behov av ytterligare 4-5 par chaufförer.

Kärnan i verksamheten består av patrullering med Tryggbilen. Nästan varje natt året om åker vi omkring två och två i Vittsjö och Emmaljunga med omnejd. Vi dokumenterar och larmar eventuellt om händelser som kan vara av intresse för polisen. Ett mycket nära och gott samarbete med närpolisen i Hässleholm har gjort att brottsligheten i de områden vi patrullerar minskat betydligt. Detta enligt statistik från polisen.

Statistik enligt loggboken:
  • Hjälpt bilister 5 ggr
  • Hjälpt berusade personer hem 6 ggr
  • Släckt ljus, stängt dörrar och fönster 4 ggr
  • Observerat misstänkta fordon 12 ggr
  • Haft kontakt med ungdom på fel plats vid alldeles fel tidpunkt 27 ggr
  • Stört misstänkta möten mellan personer 5 ggr
  • Ringt polisen 16 ggr

Vi har säkert genom vår närvaro förhindrat ett okänt antal brott och skadegörelser i vår bygd. Tyvärr har det trots det skett beklagliga bränder och stölder inom vårt område.

På Vittsjödagen i juni var vi närvarande med bilen och representant från Trygg i Vittsjö.

I dagsläget är vi ett 50-tal privatpersoner som, enligt ett uppgjort schema och utan ekonomisk ersättning, på det här sättet visar att vi värnar om tryggheten i vår bygd och vill göra en personlig insats för samhället.

Vi har behov av ytterligare 4-5 chaufförer för att vi skall få full täckning med nuvarande utnyttjande av våra chaufförer. Det vill säga en körning i månaden. Vi får konstatera att våra chaufförer ofta tipsar polisen om olika händelser. Den absolut vanligaste åtgärden som chaufförerna utför är att identifiera och rapportera trafikanter med avvikande beteende.

Vi har med sponsorbidrag kunnat investera i en egen bil och ett mobiltelefonabonnemang. Våra sponsorpengar går till bensinförbrukning och övriga kostnader för bilen. Trygg i Vittsjö tackar alla som genom ekonomiska och/eller praktiska insatser bidrar till ett tryggare Vittsjö!.

© Lars Angantyr / Sveriges Radio

Nattchaufförer

Ett femtiotal aktiva chaufförer som ställt upp på sin fritid och bevakat Vittsjö med omnejd.

Tryggbilen
© Gert Svensson

Tryggbilen

Föreningen har en väl utrustad egen bil som patrullerar nästan varje dag.

Tryggbilen på Vittsjödagen
© Claes Brauer

Närvaro

Vi är närvarande med bilen och representant från Trygg i Vittsjö på Vittsjödagen och andra händelser.

Årsmöte
© Claes Brauer

Årsmöte

Föreningen håller årsmötet i februari varje år.

Om föreningen

Trygg i Vittsjö är en ideell och opolitisk organisation som bildades av privatpersoner i Vittsjö juni 2003. Organisationen drivs som förening med en arbetande styrelse. Verksamheten drivs uteslutande med sponsrade medel från privatpersoner, företag och organisationer i Vittsjö med omnejd.

Trygg i Vittsjö har till ändamål att bevaka Vittsjö med närliggande byar samt rapportera till myndigheter och fastighetsägare när något onormalt sker. Syftet är att vara brottsförebyggande - inte ingripande.

Vi uppfyller målet genom att med egen bil (Skoda Yeti årsmodell 2011), bemannad med två personer, patrullera oregelbundet inom området. Vi har också mobiltelefon, kamera samt två bensinkort. Loggbok förs varje gång bilen varit använd. I dagsläget har vi ett femtiotal aktiva chaufförer som ställt upp på sin fritid och bevakat Vittsjö med omnejd. Chaufförerna är gruppolycksfallsförsäkrade hos Länsförsäkringar. TIV har också ett avtal med Falk Euro Assist för eventuellt behov av bärgning.

{{ content.image.alt }}
© Mikael Persson / Norra Skåne

Om oss i lokala medier

Norra Skåne

14 februari 2024

I söndags kväll stals brasved från ett förråd i Emmaljunga. Tack vare Trygg i Vittsjö har polisen ett registreringsnummer till bilen som tjuven färdades i.

SVT Nyheter

1 juni 2022

Sivard, 83, patrullerar Vittsjö: ”Nu jävlar står det en bil där”. Nästan varje kväll och natt rullar föreningens bil längs Vittsjös gator. Syftet? Att förhindra brott.

Norra Skåne

9 maj 2022

När mörkret lagt sig åker Trygg i Vittsjö ut på uppdrag, de flesta av årets dagar. Sedan snart 20 år tillbaka gör den ideella föreningen sitt för att stävja brottsligheten i bygden.

vittsjobjarnum.nu

19 juli 2019

Ett pass i Trygg-bilen går väldigt fort. Vi spanar naturligtvis efter oegentligheter, men upptäcker samtidigt en massa andra intressanta saker, och tiden rinner snabbt iväg. Ofta går solen upp innan vi är klara med vårt körpass. Varje natt är unik och vi har sett o lärt oss en del nya saker.

Sveriges Radio

24 september 2009

Sextio personer i Föreningen Trygg i Vittsjö turas om att patrullera för att skapa en tryggare boendemiljö.

Norra Skåne

27 februari 2009

Trygg i Vittsjö röda bil bevakar trakten. Brottsligheten har sjunkit markant efter att vår bevakning startade 2003, säger Sivard Strand.