Reportage

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Motorförarnas Helnykterhets Förbund (MHF) bildades i Önnestad 1926. 24 år senare blev Alf Andersson, Mala medlem i MHF samtidigt som han fick lagstadgat tillstånd att framföra motorcykel. Nu har han varit medlem i MHF i 70 år och fick utmärkelsen då MHF lokalavdelning höll sitt årsmöte i EFS stugan, Vittsjö.

Alf Andersson t v samt Bertil Roskvist t h och Magnus Abrahamsson.

Under förra året har lokalavdelningen haft regelbunden verksamhet, lokalt och regionalt. Medlemsantalet har hållit sig ganska konstant men dock med + 1 medlem till 34 medlemmar. Samlingarna lokalt var varit förlagda till Bjärnum medan de regionala har varit förlagda till andra större orter med bland annat ”Uppvaknandet”. En information om alkoholens långsiktiga påverkan i kroppen.

VITTSJÖ. Under en helt vanlig torsdag så här i mitten av januari hade vi på Linden besök av Marianne Dacke och Sylvi Ygesand som när dom är ute och visar sina alster går under namnet systrarna Karlsson.

Karlsson var deras flickefternamn och när dom så skulle ut och börja visa och sälja sina alster så blev Systrarna Karlsson det självklara namnvalet.

Systrarna bor i vars en ände av Osby, träffas ofta men har daglig kontakt på telefon.

Det hela började 2001 – vad skulle dom göra med alla torkade trattkantareller som blivit över sedan släkt och vänner fått ta del av skörden. Så det börjades i liten skala med att sälja dessa torkade kantareller.

Efterhand har det utökats med saft, sylt, bakverk och utöver detta tillverkar dom förkläden, tygkassar, vetekuddar, disktrasor som stickas i lin, ringblomssalva, ringblomscerat.

VITTSJÖ. Visst är det märkligt, säger en vän jag träffar utanför Vittsjöhallen. Kommunen sparar pengar bland annat genom att begränsa service på flera sätt. Samtidigt har gatubelysningen i Vittsjö nu stått tänd 24 timmar om dygnet enligt uppgift i flera månader. Naturligtvis finns en elräkning som skall betalas via skattepengar.

Många i orten har naturligtvis med rätta reagerat. Hemma i bostaden släcker man av ekonomi- och miljöskäl belysning som inte är nödvändig.


Samtidigt som gatlyktorna lyser dygnet runt, o lär så gjort i flera månader, läggs av besparingsskäl ortens servicekontor ner. 

VITTSJÖ. Nu kan flanörer åter ta sig över Prästabäckens utlopp i Vittsjön. För drygt tio år sen snickrade Lions fram en gångbro över bäcken. Försköningsfonden bidrog med det ekonomiska. För en tid sen var det en vilsekommen bilist som skadade bron med sitt fordon.

Under den nya gångbron rinner Prästabäckens småvågiga mossvatten ut i Vittsjön.

Prästabäckens vattendjup är inte särdeles djupt men tillräckligt att vålla olycka. Under lång tid har det inte funnits någon avskärmning från kvarnhjulens rastplats till bäcken. Sen hände det i rask takt. På förmiddagen i onsdags kom en kranbil med den färdiga bron på flaket. Snart fanns bron på sin plats intill den gamla bron för allt tyngre och tätare trafik på väg 117.

VITTSJÖ, EMMALJUNGA, VERUM, BJÄRNUM, FARSTORP. Kommunens lokala service i form av ”VITTSJÖ-BLADET” eller dess motsvarighet på andra orter är nu helt nerlagt.

Kommunen har som ett led i besparingar sett sig tvingad att framöver inte stödja denna form av utskick på någon ort. Detta beslut togs samtidigt som beslut togs att avveckla nuvarande form av Servicekontor.

Som du säkert vet övergår fler o fler till digital information inte minst av kostnadsskäl. Därför slår vi nu ett slag för vår lokala Kalender.

VITTSJÖ. I söndags mitt på dagen träffade vi på tre killar i 12-årsåldern, två med cykel och den tredje åkandes bakpå, på badplatsen vid Pickelsjön. De eldade upp papper som de sedan slängde omkring sig.

På gräsmattan låg drivor av papper, tändstickor och tändsticksaskar. En papperskorg finns alldeles intill.

Vi sa till dem att sluta upp och plocka upp efter sig, men det är oklart om de förstod svenska tillräckligt bra för att ta till sig budskapet. Hur som helst så fortsatte de med sin lek med eld. Man vågar knappt tänka på följderna om detta hade hänt i sommar när det är torrt i markerna.

VERUM. Det officiella meddelandet att Stefan Dahlström numera är kyrkoherde i Vittsjö- Verum pastorat kungjordes i Verum kyrka i söndags. Det var biskop Johan Tyrbergs beslut som lästes upp av biskopens närmaste man kyrkoherde Mats Nylander.

Tre tjänstgörande präster: Stefan Dahlström, Sara Eriksson och Mats Nylander.

Kontraktsprost Sara Eriksson var konferencier och ledare för högmässan i den fullsatta helgedomen i vita kyrkan på backen.

Högtiden inledde med procession av kyrkokören, kyrkvärdar och personal från de båda församlingarna. Sara Eriksson framhöll i sitt tal åliggande med uppdraget som kyrkoherde med att inspirera hela pastoratet till aktiv medverkan i församlingarna. Hon framhöll att Stefan nu kände de båda församlingarna ganska väl efter flera års prövotid som komminister. Det ligger många utmaningar framför men Sara lovade hjälpa till om det skulle blåsa starka vindar.

BJÄRNUM. Ordförande Kerstin Göransson hälsade Birgitta och Kjell-Uno Ögren, samt 53 medlemmar välkomna, med en önskan om en god fortsättning på det nya året.

Informerade vidare om att föreningen fått en ny medlem, men som ej hade möjlighet att närvara på mötet denna gång. Hälsningar och tack till alla Er medlemmar, från medlemmar som fick en blomma och hälsningar från föreningen SPF till trettonhelgen. Blev mycket uppskattat.

VITTSJÖ. De e nytt år och nya insatser för året som vi har framför oss. Idag fredag så har 50 pensionärer i Vittsjö hörsammat kallelsen till årets första månadsmöte hos PRO. Ordförande Sivard Strand hälsar oss alla hjärtligt välkomna till denna eftermiddag i församlingshemmet, och därmed så öppnar han mötet.

Han delger oss en liten ändring i dagordningen, helt okej tycker vi som är på plats. Han fortsätter med att berätta, nya regler gäller om bostadstillägget, det är Britta Svensson område så det får hon kolla upp mera och återkomma vid ett senare tillfälle för de är hon bra på. Andra nyheter är: PRO Skånes kansli skall flyttas, årsmötet kommer den 16 april i Malmö på Kockumsområdet. Vidare så berättar Sivard om att nu är det dags igen med PRO-vetarna, om intresse finns så kom in med anmälan.

EMMALJUNGA. Utan absolut gehör,sångröst eller musiköra, blir jag “drabbad” av “ståpäls” varje gång jag hör något underbart. Jag tänker inte skryta eller räkna upp de gånger musik och sång gett mej mest njutning. Men ändå i Sverige har “Kristina från Duvemåla”,”Såsom i himlen” och “Chess” framkallat en nästan total verklighetsflykt.

 

VITTSJÖ. Igår skrev jag ju lite om Dyröpojkarnas fisk och skaldjur och bland annat om skrei. Av en ren tillfällighet så hittade jag några bilder från mars 2017 som visar fisken. Det jag egentligen letade efter det hittade jag naturligtvis inte...


"Hovleverantören" Lennart Holl visar upp min beställda Skrei, denna vägde drygt sju kilo.

Vi har en lång skärbräda för fisk men denna gång ville den inte riktigt räcka till. Jag valde att själv filea min fisk, det tar lite tid men jag får ut maximalt med fiskkött.

MARKARYD. I maj blir det 28 år sedan fiskbilen kom till Markaryd. Lennart Holl, uppvuxen på Dyrö i närheten av Marstrand, kör från Göteborg 3 dagar i veckan för att serva Markarydsborna och folk från närliggande orter med färsk fisk och skalddjur, cirka 5000 mil om året blir det. För Lennart börjar dagen med en tidig väckning för att sedan åka ner till fiskauktionen i Göteborg och göra sina inköp. Sedan startar färden mot Markaryd för att i god tid före 9.30 öppna för försäljning.


Det är populärt att handla av Dyröpojkarna

VITTSJÖ.Teaterföreningen i Vittsjö har 30 st biljetter till ” ORFEUS i UNDERJORDEN” se vilken fantastisk rollista.


Klicka på bilden för en större version

Den 2 maj åker vi i väg. Ring och beställ biljetter så får du veta pris och när bussen går.

Anita Tidblad, telefon 0451-23295.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Visste du att det odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år?

Det är inte så konstigt för svenskarna är ett ”tulpanälskande” folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla.

I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Svenskodlade tulpaner håller därför längre och ger mer glädje i vasen!

HÄSSLEHOLM. Nu är träningen i full gång inför den damallsvenska seriestarten, som för Vittsjös del är mot Göteborg den 5 april. Under måndagen startade laget med en inomhusträning i Tyringe. Under tisdagskvällen fanns huvuddelen på plats för ett träningspass på Österås, i den mer rätta miljön, -utomhus.

Av lagets idag 18 spelare saknades endast två vid kvällen träning. Sandra Adolfsson som nyligen genomgått en operation fanns naturligtvis med. Hon fick enskild träning för att stärka sin fot. Sandra berättade att läkningen går helt enligt plan och att hon hoppas vara återställd under mars för att sen kunna träna o gå för fullt.

VITTSJÖ. Minnesmärket vid Höjalen har kommit i nytt ljus. I lördags återinvigdes platsen utmed vägen Vittsjö- Skånes Värsjö. Genom stort tillmötesgående och initiativ från de Gourét Litchfield, Ballingslöv har ny trappa till propellern kommit på plats.

De Gourét Litchfield och Arne Forsell kan vara tillfredsställda med sina insatser.

Fundamentet till propellern har förnyats och information om platsen lämnas vid vägkanten. Omkring 50 besökare kom till platsen. Bakgrunden till detta minnesmärke är från den 29 augusti 1944 då ett Brittiskt bombplan störtade i skogen.

I inledningsanförande framhöll Ebbe Persson att genom generositet från de Gourét Litchfield har platsen blivit mer tillgänglig för besökare.

VERUM. För andra året gavs en fantastisk musikkväll i Verums kyrka. Lilla Verum har åter lyckats locka ”I Juletid” med Magnus Johansson, Marcos Ubeda och ny för i år Debbie Louise. För trion blev det inte mindre än den 49:e konserten sedan starten under hösten i fjol.

Som vanligt hade ambitiöse vaktmästare Olof Lunnergård i god tid tänt massor av levande ljus som förgyllde kyrkosalen för den fulltaliga publiken.

Kvällen inleddes med att Magnus, Marcos och Debbie tillsammans med Vittsjö kyrkokör satte ”ribban” genom att ge en Ouvertyr på flera kända Couvers. Beundransvärt att kören med kort varsel kunnat öva in sin roll.

Kvällen fortsatte med att Debbie sjöng en aria som verkligen imponerade. Därefter följde ett jultema med bland annat ”en lång vinter” och ”denna ljuvliga natt”. Ensemblen fortsatte med ”Låt mig få tända ett ljus”, så underbart.

 

SIBBHULT. Festivalen 2020 kallade en hel del publik. Kvalitet på arrangemang o föredrag var tyvärr lägre i år.

För sjunde året genomförde Naturskyddsförening Göinge sin festival. Mikael Gustavsson, som är ordförande i föreningen inledde med att välkomna publiken. Han betonade att samtliga pengar från dagen kommer att gå till inköp av ”skydddsvärda skogar”. Mikael sa även att samtliga föreläsare under dagen ställer upp helt utan kostnad.

Programmet som följde är naturligtvis ur betraktarens ögon och därmed helt subjektivt.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Den anrika Teaterföreningen fyller snart 50 år. Detta kommer att firas den 22 februari på Medborgarhuset.

 Klockan 16 den 22 februari startar ”50-dagsfirandet” i Medborgarhuset. Närvarande kommer att bjudas ett varierat utbud denna kväll. 
För att vara säker på att få en biljett är det bäst att senast den 15:e ringa Anita 0451/232 95 eller Christel 073 414 91 52.

Föreningen som är en del av Riksteatern är väldigt aktiv och har idag 110 medlemmar. 

Under en säsong visas mellan fem och sju föreställningar i Medborgarhusets Teatersal. Fokus ligger på familjeföreställningarna som riktar sig mot barn mellan 3 och 5 år.
Föreningen arrangerar även mycket populära teaterresor som bland annat går till Malmö Opera och Kristianstad teater. Sedan 2007 har även teaterföreningen varit en omtyckt aktör under de årligen återkommande Vittsjödagarna.

EMMALJUNGA. Johnny Karlsson intervjuas av sin bättre hälften:

När började det hela?
Det hela började på 1990-talet när jag köpte ett lager med lampdelar, prismor, vekar brännare till fotogenlampor med mera. På den tiden var det populärt med fotogenlampor, men efterfrågan blev som störst under och efter stormen Gudrun. Då var många beroende av lampor utan elektricitet, men många av dessa lampor var i stort behov av komplettering och reparation.

En ovanlig skrivbords-fotogenlampa

Men det slutade inte där?
Nej, sedan dess har intresset för lampor av alla de slag ökat. Just nu är det inne med takarmatur och ute med bordslampor. Fönsterlampor är populära när mörkare tider kommer. Vårt behov av ljus är väl som störst då.